Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Alles wat je moet weten over Human Design; de basis uitgelegd

Wat is Human Design?

Human Design is zoveel meer dan een persoonlijkheidstest - het is een enorm krachtige tool die ons een uniek inzicht kan geven in wie we zijn, hoe we werken, en waarom we de dingen doen die we doen. Het systeem is in 1987 ontstaan uit een visie van de grondlegger, Ra Uru Hu, en combineert de wijsheid van verschillende disciplines zoals astrologie, de I Tjing, Kabbalah en chakraleer.

Het is bedoeld om ons te helpen onze ware aard te begrijpen en ons te leiden naar een leven dat meer in overeenstemming is met wie we werkelijk zijn. Je kunt het namelijk zo zien, iedereen heeft een unieke blauwdruk gekregen op het moment dat ze werden geboren. Wat dat betreft zijn we net Ikea meubels; we krijgen een handleiding mee en wanneer je die handleiding volgt staat er binnen no-time een meubel klaar met (relatief) veel gemak. Geen frustratie, boren of gedoe. Terwijl het moment dat je niet de handleiding van de Ikea volgt, omdat je denkt dat je het beter weet, dan gaat het gegarandeerd leiden tot frustratie, irritatie en ruzie met je in-elkaar-zet-partner.

Daarnaast kun je na twee uur geheid weer opnieuw beginnen omdat het toch niet lukt. Nou, ieder mens heeft ook zo’n Ikea handleiding in de vorm van Human Design. Op het moment dat je jouw unieke handleiding volgt zal je merken dat er minder weerstand, frustratie en blokkades in je leven zijn. Je volgt namelijk de handleiding zoals die voor jou bedoeld is. En dat is precies wat Human Design kan brengen; jouw persoonlijke handleiding voor een leven als jezelf. 

Hoe werkt Human Design?

Human Design gebruikt je geboortegegevens (tijd, datum en plaats) om een 'design' of 'chart' te genereren. Deze 'Human Design Chart' of 'BodyGraph' toont de negen energiecentra (vergelijkbaar met chakra's), de 64 poorten (verbonden met de hexagrammen van de I Tjing), en de 36 kanalen die de poorten verbinden. Elk van deze elementen vertaalt zich in een specifiek aspect van je persoonlijkheid, gedrag of unieke rol.

Wanneer je net begint met Human Design is alleen deze chart zelf nog niet zo interessant. Het kan vooral heel ingewikkeld lijken en leiden tot een overload aan informatie. Waar je in het begin vooral naar wilt kijken zijn drie principes. Deze drie principes vormen samen de kern van jouw persoonlijke handleiding. Samen vormen ze het fundament van jouw eigen Human Design experiment.

Waar je in het begin naar mag kijken zijn:

Het Human Design experiment

De drie eerder genoemde principes zullen je helpen in jouw Human Design experiment. Alleen wat bedoel ik daar precies mee? Human Design is niet iets wat je moet geloven, het is een experiment wat jij met jezelf aan mag gaan. Het Human Design systeem is niet bedoeld om het perfect te doen. Om de perfecte generator te zijn of perfect te responderen.

Human Design is bedoeld om je terug te brengen naar wie jij in de kern bent, los van de conditioneringen van de maatschappij. Alleen, om dat te kunnen doen moet je dingen zelf ervaren. Je moet het experiment van leven naar jouw unieke Human Design aan gaan. Wat op zichzelf al een uitdaging kan zijn, omdat het bijna altijd volledig ingaat tegen alles wat je hebt geleerd. Alleen toch kan het zoveel aanzetten al! Omdat Human Design ervan uitgaat dat jij jouw eigen autoriteit bent, dus dat alleen jij weet wat correct voor je is. Daarom is het ontzettend belangrijk om zelf te gaan ervaren (experimenteren) of en hoe dit voor jou kan werken. En dat proces is wat we jouw Human Design experiment noemen. Het experiment van het leven naar jouw persoonlijke Human Design.

Geen persoonlijkheidstest

In tegenstelling tot wat sommige mensen zeggen, is Human Design geen persoonlijkheidstest. Een persoonlijkheidstest is vaak gebaseerd op generieke stereotypen en categorieën. Je komt terecht in een categorie door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden. Alleen jouw antwoorden kunnen van jaar tot jaar verschillen. Human Design is het tegenovergestelde.

Jouw Human Design staat vast vanaf het moment dat je geboren bent en gaat ervan uit dat ieder persoon volledig uniek is. Er is geen hokje of stereotype waar je in terecht komt. Jouw Human Design is een mega diepgaand en gedetailleerd inzicht in wie jij bent. Het gaat zoveel verder dan een categorie en generieke antwoorden op hoe jij in elkaar zit.

Het gaat niet alleen over het identificeren van kenmerken of eigenschappen, maar ook over het begrijpen van hoe je de wereld ervaart, hoe je het beste kunt interacteren met anderen, en hoe je jouw beslissingen kunt nemen op een manier die in lijn ligt met wie jij echt bent. Het is letterlijk onze blauwdruk voor het leven.

Door je persoonlijke Human Design Chart te begrijpen, kun je jouw energie efficiënter inzetten, je relaties enorm verbeteren en meer vervulling en succes in je leven creëren doordat je werkt op een manier die bij je past. Het systeem geeft je geen vaste regels of opdrachten waar je je aan moet houden, maar laat je zien wie je werkelijk bent in de compleetheid van jouw als persoon. Daarnaast geeft het je een praktische handleiding over hoe jij het leven navigeert op een manier die bij je past.

De basisprincipes van Human Design

Wat is een energietype?

Een van de kernconcepten van Human Design zijn de 'Energie Types'. Er zijn vijf energietypes: Manifestors, Generators, Manifesting Generators, Projectors en Reflectors. Elk type heeft zijn eigen unieke strategie en autoriteit voor het nemen van beslissingen, en zijn eigen bijdrage aan de wereld.

Jouw energietype laat eigenlijk zien hoe jouw energie en aura van nature werken en jouw rol binnen het collectief. Maar laat je ook al hele praktische zaken zien zoals wat voor een soort bedrijf bij je past, waar je van nature goed in bent en waar je valkuilen liggen. Het ontdekken van jouw energietype brengt vaak veel begrip, inzicht en herkenning, omdat het je in de basis kan laten zien hoe jij werkt. Het begrijpen van je type kan je helpen om beter te begrijpen hoe je het beste met je energie om kunt gaan. 

Wat is een autoriteit in Human Design?

Autoriteit in Human Design verwijst naar je innerlijke beslissingsmechanisme. Het is de manier waarop je je gemaakt bent om beslissingen te nemen, volgens je specifieke design. Er zijn zeven verschillende soorten autoriteiten in Human Design, en elk van hen is gekoppeld aan een specifiek centrum in je chart.

Op basis van jouw persoonlijke Human Design chart heb je namelijk een bepaalde manier waarop je kunt voelen of iets correct voor je is of niet. Het is als het ware het interne beveiligingssysteem van jouw lijf dat bepaalt of iemand / iets wel of niet geschikt is. Wanneer jouw autoriteit zegt dat iets correct is, weet je ook zeker dat je keuzes maakt die daadwerkelijk in lijn liggen met wie jij werkelijk bent. 

Centrums in Human Design

In Human Design zijn de centrums de negen geometrische vormen die je ziet in jouw Human Design. Ze zijn een belangrijk onderdeel van een Human Design chart. Elk centrum representeert een specifiek type energie en hoe jouw energie daarin stroomt. De samenstelling van deze centrums (gedefinieerd/ gekleurd of ongedefinieerd / wit) speelt een grote rol in hoe jouw energie werkt, hoe je omgaat met de wereld om je heen en welke talenten en valkuilen je hebt. 

Gates in Human Design

In het Human Design systeem zijn poorten, ook wel bekend als 'gates', de 64 verschillende thema’s die zich bevinden in de negen centra van de Human Design chart. Elke poort is een specifieke uitdrukking van energie en heeft zijn eigen unieke kenmerken en thema's.

Je kunt de poorten in Human Design zien als deuren naar specifieke energieën. Wanneer een poort 'open' is - dat wil zeggen, wanneer deze wordt geactiveerd in je Human Design chart - dan stroomt die specifieke energie door je heen. Je zult de kenmerken, talenten en valkuilen van je deze gate dan bewust in je leven ervaren. Elke poort heeft een nummer en een naam, en ze zijn direct gerelateerd aan de 64 hexagrammen van de I Tjing.
Praktisch gezien kun je de poorten in je Human Design chart zien als specifieke talenten, eigenschappen, of uitdagingen die je in je leven kunt hebben. Ze geven aan hoe je energie uitdrukt en ervaart in verschillende aspecten van je leven. Je kunt het zien als persoonlijkheidskenmerken die specifiek bij jou horen. 

Channels in Human Design

Deze poorten kunnen ook in verbinding staan met andere poorten. Deze twee poorten samen vormen vervolgens een zogenoemd channel. Een channel zorgt ervoor dat energie stroomt tussen twee centrums, wat ervoor zorgt dat beide centrums gedefinieerd (ingekleurd) zijn in een chart. Dit voegt nog een extra laag van betekenis toe aan de manier waarop jouw energie werkt, wat je talenten zijn en waar je tegenaan kunt lopen.
 
Het begrijpen van de gates en channels in je Human Design kan je helpen om je unieke talenten en uitdagingen beter te begrijpen, en kan je inzicht geven in hoe je op een authentieke en effectieve manier kan leven en werken. 

Profiel in Human Design

Wanneer je voor het eerst jouw chart voor je hebt, zul je in het rijtje van informatie niet alleen energietype, strategie en autoriteit zien staan, maar ook ‘profile’ of ‘profiel’. In Human Design vertegenwoordigt je profiel hoe je door het leven navigeert, wat de uiting is van jouw rol in het leven en hoe je je unieke vaardigheden en talenten uit. Het is als het ware de rol die je draagt in het spel van het leven.

Een profiel bestaat uit twee cijfers, die elk een lijn vertegenwoordigen. Deze lijnen hebben elk hun unieke kenmerken en kwaliteiten, welke samen jouw profiel vormen. Het eerste cijfer kun je zien als je bewuste lijn. Het tweede cijfer is je onbewuste lijn, dit zijn vaak dingen die je minder in jezelf herkent.
 
Als je geïnteresseerd bent in het leren over je eigen Human Design, kun je beginnen met je eigen chart te berekenen. Dit zal je je energietype, strategie, autoriteit, centrums, gates, channels en profiel laten zien - allemaal unieke aspecten van jou die je kunnen helpen om jezelf beter te begrijpen en je leven te leiden op een manier die echt bij jou past.

Wat maakt Human Design uniek?

In tegenstelling tot andere systemen voor zelfontwikkeling, heeft Human Design een enorm unieke benadering. Het kijkt naar jou als persoon, vanuit het volledige plaatje van wie jij bent. Zonder je in een hokje te stoppen. Het erkent de uniekheid van elk individu en benadrukt dat er geen 'one-size-fits-all'-formule is als het gaat om levenskeuzes of de route die jij aflegt in jouw leven. 

Gereedschap Voor Empowerment

Human Design is niet alleen een systeem voor het begrijpen van jezelf, maar ook een tool voor empowerment. Het doel is niet om je te veranderen, maar om je te helpen jezelf te begrijpen precies zoals je bent. Het systeem is bedoeld om je juist terug te brengen bij wie je werkelijk bent, niet om je te verbeteren of te veranderen.

Het helpt je om de handleiding voor jouw leven te ontdekken, waarvoor je volledig je eigen pad kunt gaan bewandelen, in plaats van als een zombie doen wat de maatschappij zegt dat je moet doen. Dit systeem helpt je letterlijk te ontdekken wat goed voor jou is, hoe gek, raar of anders dat pad ook is.

Wat betekenen de kleuren in Human Design?

Als je jouw Human Design chart bekijkt zul je zien dat het een mengeling is van allemaal kleuren, wat het ingewikkeld kan laten lijken. Alleen wat betekenen al deze kleuren in jouw Human Design chart?

In de basis heb je twee ‘kleuren’ in de chart: geen kleur en ingekleurd. Dit geldt voor de gehele chart. Voor de centrums, channels en gates. Of iets wel of niet ingekleurd is kan je ontzettend veel vertellen over hoe jouw natuurlijke energie stroomt in je chart. 

Wit in je Human Design chart

Wanneer iets in jouw chart wit is, betekent dit dat het ongedefinieerd of open is. Dit zijn de aspecten in jouw chart waar je geen consistente toegang tot hebt. Je bent in deze stukken open voor de energie van anderen, maar hebt het niet van jezelf. Dit wil niet zeggen dat je zwak bent in deze gebieden.

Integendeel, je vermogen om te leren en je aan te passen aan verschillende energieën kan in deze stukken een juist kracht zijn. Vooral in je ongedefinieerde centrums. Je bent in staat om de wereld vanuit verschillende perspectieven te zien in deze ongedefinieerde centrums, afhankelijk van de energieën in je omgeving.

Door bewust te zijn waar je ongedefinieerd bent in jouw Human Design chart, kun je bewust worden van de aspecten waar jij energie van anderen overneemt. 

Ingekleurde onderdelen (Gedefinieerd)

Wanneer iets een kleur heeft in jouw chart, betekent dat dit 'gedefinieerd' is. Dit betekent dat je hierin een consistente en betrouwbare stroom van energie hebt. Het maakt jou als het ware wie je bent. Dit geldt voor je gedefinieerde gates, channels en centrums.
 
Je gedefinieerde centrums vertegenwoordigen daarnaast de kernaspecten van wie je bent - deze veranderen niet afhankelijk van de omgeving of de mensen om je heen. Ze geven je sterkte, betrouwbaarheid en consistentie. Door specifiek meer te leren over je gedefinieerde centrums kan het je helpen te herkennen waar je krachten liggen, waar je kunt vertrouwen op je eigen consistente energie en waar je anderen van nature beïnvloedt.

Wat betekenen de cijfers in Human Design?

Als je jouw Human Design chart voor je hebt, zul je naast kleuren ook heel veel cijfers zien staan. De cijfers in Human Design zijn integraal onderdeel van het systeem en zijn afgeleid van de 64 hexagrammen van de I Tjing. In de Human Design Chart, corresponderen deze hexagrammen met de 64 gates (of poorten).

Elke poort heeft een specifiek nummer en thema, wat een dieper inzicht geeft in jouw unieke design.

De 64 Poorten

De 64 gates (poorten) in de chart zijn genummerd van 1 tot 64, elk met zijn eigen unieke betekenis. Ze representeren specifieke energieën en thema's die een rol spelen in je leven.

Afhankelijk van je individuele design kunnen sommige poorten gedefinieerd zijn (actief en consistent), terwijl anderen ongedefinieerd zijn (potentieel variabel en beïnvloedbaar). De combinatie van deze gedefinieerde en ongedefinieerde gates vormt de basis hoe jouw Human Design chart in elkaar zit. Elke chart heeft maximaal 26 gates gedefinieerd.
 
Het begrijpen van de betekenis van de poorten in je chart kan helpen bij het ontcijferen van je unieke levenspad, je talenten, je uitdagingen en de energieën die je in de wereld brengt. Het zijn als het ware jouw persoonlijke kenmerken.

De lijnen van de Hexagrammen

Aan de zijkant van je chart zul je een hele lijst met cijfers zien staan. Naast het getal zul je nog een extra cijfer na de punt zien staan. Bijvoorbeeld 26.6 of 17.3. Het eerste getal is de gedefinieerde gate in jouw Human Design chart. Dit is de lijn waarin deze gate staat. Dit is nog een extra verdieping over de manier waarop jij uiting geeft aan deze specifieke gate. Binnen elke gate zijn er zes mogelijke lijnen. Je kunt bijvoorbeeld gate 26.1, 26.2, 26.3, 26.4, 26.5 of 26.6 gedefinieerd in je chart hebben.
 
Net als met de poorten, kunnen de lijnen van de hexagrammen in je chart je helpen jezelf beter te begrijpen en kunnen ze richting geven aan je levenspad. Het is overigens niet iets waar we je aanraden om meteen naar te kijken. Deze lijnen zijn namelijk echt de nuances van jouw persoonlijke chart. Voordat je daar naar gaat kijken is het belangrijk dat je begrijpt hoe jouw chart in elkaar zit en hoe je naar jouw strategie en autoriteit kunt leven. 

Jouw unieke Human Design ontdekken

Human Design nodigt je uit om je unieke zelf te eren en te waarderen. Het herinnert ons eraan dat we allemaal verschillend zijn en dat onze verschillen onze kracht vormen. Het gaat er niet om ons aan te passen aan wat de wereld van ons verlangt, maar om trouw te zijn aan wie we echt zijn en van daaruit te gaan leven.

Of je nu net begint met je ontdekkingsreis in Human Design of dat je al een tijdje op pad bent, onthoud: er is geen "juiste" manier om je design te leven. Het gaat om het ontdekken van wat voor jou het beste werkt, het vinden van je eigen ritme en het omarmen van je unieke pad. Het gaat echt over jouw persoonlijke experiment.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

  • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
  • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
  • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
  • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
  • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
  • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
  • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
  • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
  • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?