Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Definities in Human Design

Jouw definitie laat je zien welke energie er bij jou constant aanwezig is en hoe de verschillende gedefinieerde centrums in jouw chart verbonden zijn. Daarnaast vertelt het je hoe je werkt, hoe je omgaat met anderen en waar je naar zoekt in een ander. Er zijn 5 verschillende definities in Human Design.

Wat is een definitie in Human Design?

Een definitie laat je zien hoe jouw gedefinieerde centrums aan elkaar verbonden zijn. In een Human Design zijn er vijf verschillende soorten definities:

 1. Single Definition
 2. Split Definition
 3. Triple Split Definition
 4. Quadruple Split Definition
 5. No definition

Even een voorbeeld:

Stel dat jouw gedefinieerde centrums eilandjes zijn en jouw channels zijn de bruggen. Je kunt alleen via een brug van het ene eiland naar het andere eiland. 

 • Als je geen enkel eiland of brug hebt dan heb je een no definition. Alle reflectors hebben deze definitie.
 • Als al jouw eilandjes vanaf ieder eiland rechtstreeks via een of meerdere bruggen kunt bereiken dan heb je een single definition.
 • Als je 2 clusters van eilandjes hebt waarin je alle eilandjes binnen dat cluster via een of meerdere bruggen kunt bereiken dan heb je een split definition.
 • Als je 3 clusters van eilandjes hebt waarin je alle eilandjes binnen dat cluster via een of meerdere bruggen kunt bereiken dan heb je een triple split definition.
 • Als je 4 clusters van eilandjes hebt waarin je alle eilandjes binnen dat cluster via een brug kunt bereiken dan heb je een quadruple split definition. 

Single Definition

Je hebt een single definition wanneer al jouw gedefinieerde centrums onafgebroken aan elkaar verbonden zijn. Ongeveer 41% van de bevolking heeft een single definition.

Met een single definition zijn al jouw centrums aan elkaar verbonden, er is dus een constante flow van energie. Dit zorgt ervoor dat jij informatie snel kunt verwerken en dat je je over het algemeen compleet voelt. Jij bent hier om anderen te leren hoe belangrijk het is om in je eigen ruimte te opereren.

Wees je als single definition bewust dat het grootste deel van jouw conditioneringen voortkomen uit jouw ongedefinieerde of open centrums. Juist door bewust tijd voor jezelf te nemen, weg bij de energie van anderen, kun je deze ontdekken en deconditioneren. 

Split Definition

Je hebt een split definition wanneer jouw gedefinieerde centrums twee clusters vormen. Waarbij de centrums in de clusters onafgebroken aan elkaar verbonden zijn. Maar de clusters staan zelf los van elkaar. Ongeveer 46% van de bevolking heeft een split definition.

Je hebt twee subcategorieën split definitions. Een 'grote' split en een 'kleine' split.

 • Met een kleine split definition wordt bedoeld dat je maar 1 gedefinieerde gate of channel mist waarbij jouw split in een single definition zou veranderen.
 • Je hebt een grote split definition wanneer er meer dan 1 gedefinieerde gate of channel nodig is om jouw split in een single definition te veranderen.

Bij een split, maar ook bij een triple en quadruple split, kun je het gevoel hebben dat je iets mist. Dat jij iets of iemand anders moet zijn of nodig hebt om je compleet te voelen. Wanneer je een split definition hebt is de kans groot dat je je aangetrokken voelt tot een partner die van jouw split een single definition maakt. Dit verlangen ervaar je vooral bij jouw hanging gates.

Hanging gates zijn gedefinieerde gates waarbij de tegenovergestelde gate (die normaal een channel zou vormen) ongedefinieerd is. In een partner zoek je vaak naar degene met een tegengestelde hanging gate, omdat je je dan 'compleet' voelt. Maar wanneer je je 'compleet' voelt wanneer deze persoon bij je is, wil dat niet automatisch zeggen dat de relatie ook juist is. Vraag jezelf af welke relaties een bijdrage leveren aan jouw leven en bij wie je je echt op je gemak voelt.

Wat wij jou nog wel willen meegeven is dat, ook al heb jij een split, triple split of quadruple split, jij bent precies goed en genoeg bent zoals je bent. Jij hebt niemand anders nodig om compleet te zijn.

Triple Split Definition

Je hebt een triple split definition wanneer jouw gedefinieerde centrums drie clusters vormen, waarbij de centrums in de clusters onafgebroken aan elkaar verbonden zijn. Maar de clusters staan zelf los van elkaar. Ongeveer 11% van de bevolking heeft een triple split definition.

Anders dan een split definition heb jij niet per se behoefte aan één iemand om je 'compleet' te voelen. Één specifieke persoon kan juist voor jou beklemmend of incompleet voelen. Voor triple - en quadruple - splits is het daarom belangrijk om je te omringen met verschillende mensen.

Omdat jij minstens 6 centrums gedefinieerd hebt, ben je extra gevoelig voor de conditioneringen uit jouw ongedefinieerde centrums. Varieer daarom ook met de mensen waarmee je omgaat. Iedereen kan jou op een andere manier aanvullen, maar iedereen heeft ook zijn eigen conditioneringen die je (onbewust) over kunt nemen.

De key zit het in balans vinden tussen tijd voor jezelf en de verbinding met anderen. 

Quadruple Split Definition 

Je hebt een quadruple split definition wanneer jouw gedefinieerde centrums vier clusters vormen, waarbij de centrums in de clusters onafgebroken aan elkaar verbonden zijn. Maar de clusters staan zelf los van elkaar. Ongeveer 1% van de bevolking heeft een quadruple split definition.

Jij hebt veel energie van jezelf omdat jij 8 of 9 centrums gedefinieerd hebt in jouw chart. Maar omdat de verbinding tussen deze centrums ontbreekt, kan je het gevoel hebben dat je meerdere kanten op wordt geduwd. Je kunt het zien als een groepsproject waarbij iedereen zijn eigen ding wilt doen en het aan jou de taak is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Weet dat jij gemaakt bent om dingen op jouw manier te doen. Dus gun jezelf ook de tijd om uit te vinden wat jouw manier dan exact inhoudt. 

No definition

Deze definitie is zeldzaam en komt alleen maar voor wanneer jouw energietype een reflector is. Reflectors zijn slechts 1% van de samenleving en je kunt ze herkennen aan dat alle centrums in hun chart open of ongedefinieerd zijn. Een definition ontstaat door de verbinding tussen verschillende gedefinieerde centrums. Vandaar dat de definitie van een reflector 'no definition' is. 

De not-self van deze definitie zit in het proberen gehaast beslissingen te maken, en constant dezelfde energie of dezelfde rol willen vasthouden. Maar weet dat wanneer jij een 'no definition' hebt, jij erg fluïde bent in jouw zijn. Gedurende de maancyclus zal je veranderingen in jezelf opmerken.

Juist omdat al jouw centrums open of ongedefinieerd zijn én jij volledig openstaat voor de energie van anderen, mag jij jezelf de tijd gunnen om jouw eigen pad en proces te creëren. En echt tijd te nemen voor het maken van belangrijke keuzes. 

Hoe ontstaan nieuwe verbindingen?

Wanneer je een split, triple split of quadruple split hebt kan het een valkuil zijn om altijd op zoek te gaan naar de energie die de eilandjes aan elkaar vastmaakt. Maar er is een veel makkelijkere oplossing. Bij de centrums, gates en channels die jij ongedefinieerd hebt, sta je namelijk open voor de energie van een ander. Door te gaan werken in een koffietentje of je te omringen met anderen ontstaan deze verbindingen vanzelf.

Daarnaast kun je kijken naar de Daily Transit. De Daily Transit is de energie van vandaag.

Als je via onze site een Human Design Chart aanvraagt en de tijd/datum/plaats van dit moment invult dan zie je de Daily Transit. Iedereen die vandaag op dit moment geboren is, krijgt die energie voor zichzelf. Maar wij kunnen deze energie op dit moment ook voor onszelf gebruiken. 

Kijk hierin eerst naar de centrums die vandaag gedefinieerd zijn die jij van jezelf ongedefinieerd hebt. Wanneer jij bijvoorbeeld jouw keel centrum in jouw eigen chart ongedefinieerd hebt, heb je de keel-energie normaal niet van jezelf. Maar als het keelcentrum in de chart van vandaag wel is gedefinieerd, kan je de keel-energie vandaag wél gebruiken. Als dit het geval is, wil je vandaag juist gebruiken om video's en podcasts op te nemen en juist te gaan spreken. Wanneer door de Daily Transit jouw hoofdcentrum en ajna ineens geactiveerd worden, betekent het dat jij vandaag de energie hebt om al jouw ideeën en gedachten op papier te zetten.

Hetzelfde geldt voor jouw ongedefinieerde gates en channels. En er is ook nog een super makkelijke manier om te ontdekken welke gates en channels er voor jou geactiveerd worden. Maak namelijk een relationship chart aan met deze Daily Transit en jouw eigen Human Design Chart. In deze blog leggen we je uit hoe je dat doet. Hierbij wil je kijken naar de electromagnetic channels (het kan zijn dat je die niet hebt). Dit zijn namelijk de channels waarin de energie van vandaag jou perfect aanvult.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?