Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

De Reflector in Business

De reflector is het vijfde en tevens het meest zeldzame energietype in Human Design. Slechts 1% van de maatschappij heeft de reflector als energietype. Je bent een reflector wanneer jij alle centrums open of ongedefinieerd hebt. De reflector sensitief in de meest praktische zin van het woord. Jij bent de spiegel voor de maatschappij. Jij laat zien wat gecreëerd mag worden en wat anders of beter kan. Maar hoe werkt dit energietype precies in een bedrijf?

De strategie van een Reflector in Business

De strategie van een reflector is het wachten van een volledige maandcyclus voordat jij een belangrijke keuze gaat maken. Jij bent uniek omdat jij als reflector een vast tijdsframe hebt waarbinnen jij bepaalde keuze kunt maken. Namelijk die van 1 volledige maancyclus, of ongeveer 28 dagen. Ra Uru Hu, de founder van Human Design, beschrijft de reflectors als ‘lunar beings’. Waar de andere energietypes hun strategie en autoriteit uit hun gedefinieerde centrums halen, haalt de reflector zijn strategie uit de maan en de veranderende definitie die dit brengt.

Jouw autoriteit in Business

De strategie en de autoriteit van de reflector gaan hand in hand. Jouw strategie “Wait a Lunar Cycle” is precies de autoriteit die jij mag volgen bij het maken van belangrijke keuzes in jouw leven. Wanneer jij voor een belangrijke keuze staat is het belangrijk om je gedurende een hele maand af te vragen hoe je je voelt tegenover die keuze. Als jouw antwoord gedurende de hele maand consistent blijft weet je dat het voor jou de goede keuze is.

But don't stress too much. De autoriteit van de reflector gaat over de belangrijke beslissingen die jij in dit leven hebt te nemen. Je hoeft niet 28 dagen te wachten om te bepalen wat je het liefste als lunch wil bestellen. Voor die kleine beslissingen volg vooral wat jouw gevoel op dat moment zegt.

De aura van een Reflector

Een aura is een energieveld wat zich rondom ons lichaam bevindt en wat invloed heeft op hoe anderen ons waarnemen. Ieder energietype heeft een aura dat zich op zijn eigen unieke manier gedraagt.

Ra beschrijft de aura van een reflector als sampling en resistant. De aura van een reflector is constant aan het proeven van zijn omgeving. Wat gebeurt er hier? Hoe zit dit in elkaar? Wat voelt goed? Hoe werkt dit met elkaar samen? Wat kan er beter? Vanuit de sensitiviteit van de reflector spiegelt hij aan de maatschappij hoe dingen in elkaar zitten.

De lage expressie van een Reflector

In de lage expressie van een reflector ervaar jij jouw not-self. De not- self van een reflector is teleurstelling (disappointment). Lees hier meer over de not-self van een reflector.

Daarnaast spelen er bij ieder energietype een aantal conditioneringen. Herken je een of meerdere van deze situaties? Dan zit je waarschijnlijk in de lage expressie:

 • De wereld gaat te snel voor mij;
 • Mensen begrijpen mij nooit, ik ben te anders;
 • Ik word helemaal gek van mijn deadlines;

De hoge expressie van een Reflector

In de hoge expressie van een reflector ervaar jij jouw signature. De signature van een reflector is verwondering (surprise). Lees hier meer over de signature van een reflector.

Wanneer jij als reflector een diep gevoel van verwondering ervaart zit jij in de hoge expressie van jouw energietype. Deze hoge expressie kun je herkennen aan de volgende situaties:

 • Ik sta mezelf toe fluïde te zijn in mijn interesses;
 • Ik vraag om meer tijd als ik een belangrijke keuze moet maken;
 • Ik spendeer alleen tijd op plekken en bij mensen waar ik me goed bij voel;

Vragen vanuit je not-self vs. vragen vanuit alignment

De not-self van de reflector is een diep gevoel teleurstelling. Dit kan teleurstelling in jezelf zijn, maar ook in de ander, de wereld of het leven. Als je deze emotie ervaart wil dat zeggen dat er iets in jouw leven, of jouw business, niet in alignment is. Merk je dat je deze emotie ervaart, vraag jezelf dan het volgende af om te ontdekken of jij werkt vanuit alignment of vanuit je not-self.

 • Vanuit de not-self: Wie zou ik moeten zijn?
 • Vanuit alignment: Wie ben ik vandaag?

De vraag vanuit de not-self gaat over wie je volgens de maatschappij zou moeten zijn. Aan welk keurslijf je zou moeten voldoen of aan welke verwachtingen op jou worden gedrukt. Terwijl de vraag vanuit alignment gaat over jou in dit moment. De signature van de reflector is diepe verwondering over alles wat het leven te bieden heeft. Via die weg zullen in het moment de mooiste dingen op jouw pad ontstaan.

De groei van een Reflector

De groei van een reflector ontstaat wanneer je je gaat realiseren dat jij zoveel meer bent dan een spiegel voor de mensen om je heen. Jij hoeft jezelf niet te zien als overgevoelig, overwhelmed, onzeker of fragiel. Jij werkt anders dan een heel groot deel van de wereld. Jouw sensitiviteit is jouw allergrootste kracht. Vanuit die energie ben jij een channel voor groei voor iedereen om jou heen, en dus ook voor jezelf. You are here to redefine the world.

Onze boodschap voor alle Reflectors

Wij vinden dat de informatie die over de reflector te vinden is, vaak enorm beperkt is. Maar weet dat jij geenszins beperkt bent, jij bent zoveel meer dan wat er over jou te vinden is. 

Ja, als spiegel van de ander ben jij echt briljant, jij voelt namelijk veel eerder wat er gaande is dan een ander. Hier ligt ook echt jouw unieke talent dat jij mag toepassen in het bouwen van een bedrijf wat helemaal bij jou past. Maar weet dat jij daarnaast nog veel meer in je mars hebt.

Business tips voor een Reflector

Om je verder op weg te helpen hebben wij nog een aantal tips voor jou om nog dieper in jouw business te duiken:

 • Leer vertrouwen op jouw innerlijk gevoel. Jij weet vaak eerder dan een ander wat er speelt en wat er nodig is. Zoek iemand die je vertrouwt en vraag of je in mag tappen op hun energie en beschrijf wat je voelt. Zo kun je in een veilige setting dit gevoel leren vertrouwen.
 • Jij mag je met alles in jouw bedrijf (denk aan content, aanbod, copy, marketing, positionering, echt alles) focussen op wat jij ziet gebeuren in jouw vakgebied. Wat gaat er mis? Wat valt je op? Jij kunt anderen de spiegel voorhouden en laten zien wat zij nodig hebben om succesvolle business te bouwen.
 • Neem de tijd om te rusten en alle energie die jij van andere mensen hebt opgepikt weer van je af te zetten. Wees je bewust van jouw emoties, en besef dat veel van de negatieve emoties die jij voelt waarschijnlijk helemaal niet van jou zijn. Geef deze tijdens jouw rust weer terug aan de ander.
 • Laat alle conditioneringen die je hebt over hoe snel iets moet gebeuren los en besef je dat jij helemaal op jouw eigen tempo en tijdsframe werkt. Jij hebt een prachtig kader gekregen, een maancyclus, waarin jij mag werken. Maak daar gebruik van.
 • Neem een deep dive in jouw profiel. Dit is namelijk wat jou meer vertelt over jouw persoonlijkheid en hoe jij de wereld beleeft. Vanuit jouw profiel kan je al veel meer ontdekken over hoe jij een impact kunt maken op deze wereld.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?