Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Not-Self & Signature in Human Design

In jouw Human Design Chart kun je jouw not-self theme en jouw signature vinden. Waarschijnlijk herken je deze emoties in je dagelijks leven. Maar wat betekenen ze nu echt? En wat vertellen ze jou over hoe je meer in alignment met jouw Human Design kunt leven?

Wat is een not-self in Human Design?

Jouw not-self theme in Human Design is de emotie die jij uitdraagt wanneer je niet in alignment leeft. Leef jij als projector het leven van een generator? Luister je niet naar je strategie en autoriteit? Doe jij dingen waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt? Of dingen die niet passen bij wie jij bent en de energetische blauwdruk van jouw Human Design? Grote kans dat jij dan jouw not-self ervaart. Is dat een slecht iets? Nee. Is dat een goed iets? Nee.

Wanneer jij jouw not-self ervaart wil dat alleen maar zeggen dat het niet correct is voor jou. Ervaar je jouw not-self? Dan is het dus niet voor jou. En dit gaat over alles. Een bepaalde samenwerking, een vriendschap en soms zelfs een miskoop. Zie jouw not-self als de navigatie die je de weg wijst naar wat wel aligned is voor jou, door je te laten zien dat je op de verkeerde weg zit.

Wat is een signature in Human Design?

Jouw signature in Human Design is de energie die jij uitdraagt wanneer jij volledig in alignment leeft. Daarnaast kan je het zien als een spiegel voor anderen. Jij kan, wanneer je volledig in jouw signature staat, haarscherp zien wanneer een ander dat niet doet. Neem nu bijvoorbeeld de generator, met als signature: voldoening. Wanneer jij jouw leven vanuit een diepe voldoening leeft, kan jij ogenblikkelijk zien wanneer iemand dat niet doet. Door die ander daarvan bewust te maken, help je elkaar op de weg naar meer voldoening.

Ieder energietype heeft zijn eigen signature. En heeft dus een eigen unieke energie van waaruit hij het collectief kan inspireren en begeleiden. Daarom is de samenwerking tussen de verschillende energietypes op dit onderwerp zo belangrijk.

De harmonie tussen de not-self en de signature

Jouw not-self en signature staan met elkaar in verbinding. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd over dezelfde situatie zowel jouw not-self als jouw signature ervaren. In een perfecte wereld waarin jij volledig naar jouw Human Design leeft, leef je altijd naar je signature en ervaar je jouw not-self niet. Toch vertellen deze twee emoties heel veel over wat juist is voor jou.

Jouw not-self theme en jouw signature zijn gekoppeld aan jouw energietype. Iedere manifestor heeft dus altijd als not-self theme ‘boosheid’ en als signature ‘peace’. Hieronder vind je een overzicht van de not-self themes en signatures van alle energietypes.

not self theme en signature in human design per energietype

Manifestors in Human Design

 •  Not-Self: Boosheid
 • Signature: Vrede

Not-self van de manifestor

Wanneer iemand een manifestor in een hokje probeert te duwen, wanneer iemand over jouw grenzen heengaat, wanneer je je niet uitspreekt of wanneer iets niet gaat zoals jij wilt, dan komt die innerlijke boosheid van de manifestor naar boven. Dit kan zich ook uiten in een extreme vorm van ongeduldigheid. Alles op jouw manier en wel nu. De boosheid kan zowel naar jezelf zijn, als naar anderen, als vanuit anderen naar jou. De sleutel voor het oplossen van jouw not-self gaat terug naar jouw strategie: informeren. Informeer wat je aan het doen bent, waar je tegen aanloopt en wat dit met je doet. Wat je jezelf ook kunt afvragen is of je wel helemaal achter hetgeen wat je aan het doen bent staat? Misschien bewandel je onbewust het pad van een ander of doe je wat je denkt te moeten doen. Ga terug naar je eigen pad en informeer de anderen.

Signature van de manifestor

Manifestors staan erom bekend om anderen te informeren en hun urges te volgen. Om hun inspiratie te volgen en te doen waar ze het meest gelukkig van worden. Toch is de signature van een manifestor een diep geworteld gevoel van rust en vrede. Dit gevoel ontstaat wanneer een manifestor alle ruis om zich heen uitzet en zich focust op zijn diepste verlangen.

Generators in Human Design

 • Not-Self: Frustratie
 • Signature: Voldoening

Not-self van de generator

Probeer je jezelf te forceren iets leuk te vinden of af te krijgen? Heb je het gevoel dat je je laptop uit het raam wil gooien? Voel je je constant gefrustreerd over de kleinste dingen? Dan zit je vast in je not-self. Vraag jezelf af waar je op dit moment je tijd aan besteed en waar jouw energie niet lekker meer stroomt. Frustratie is namelijk het teken dat jouw energie ergens wordt geblokkeerd.

Signature van de generator

Generators zijn gemaakt om te volgen wat ze zelf leuk vinden en vanuit daar zullen zij de diepe voldoening ervaren. Met hun sacrale centrum zijn ze perfecte in staat om on the spot te voelen wat wel en niet juist is. Generators laten ons de kracht van onze keuzes zien. En ze laten ons zien dat ergens ‘nee’ tegen zeggen, net zo krachtig is als ergens anders ‘ja’ tegen zeggen.

Manifesting-Generators in Human Design

 • Not-Self: Boosheid & Frustratie
 • Signature: Vrede & Voldoening

Not-self van de manifesting-generator

De not-self van de manifesting-generator is een combinatie van de boosheid van de manifestor en de frustratie van de generator. Dit is een fluïde type en grote kans dat je iets aan het doen bent waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Vraag jezelf af waar jij op dit moment nu echt blij van zou worden en ga dat ook doen. Laat de rest van de wereld even links liggen en focus je op wat jij belangrijk (maar vooral leuk) vindt.

Signature van de manifesting-generator

De signature van een manifesting-generator is een diep geworteld gevoel van vrede en van voldoening. Hij bewaart de rust in hetgeen wat hij doet en ervaart een diep gevoel van voldoening over wat hij doet. In zijn werk, relaties, vriendschappen, hobbies, dit gevoel komt terug in alles.

Projectors in Human Design

 • Not-self: Bitterheid
 • Signature: Succes

Not-self van de projector

Bitterheid, maar ook jaloezie of jezelf constant met anderen vergelijken zijn tekenen van de not-self van de projector. Doordat projectors gemaakt zijn om de energie van anderen te begeleiden vergeten ze vaak zichzelf in dat plaatje. Wanneer je als projector bitterheid (of jaloezie) ervaart is het tijd om naar binnen te keren en je af te vragen waar jij nu echt naar verlangt.

Signature van de projector

Succes is het gevoel wat projectors ervaren wanneer ze volledig erkend worden in hun kracht. Wanneer ze hun absorberende en gefocuste aura gebruiken om dingen aan het licht te brengen die niemand anders kan zien. Projectors zijn de gidsen van onze maatschappij en wanneer zij volledig in hun kracht staan en zichzelf volledig erkennen stralen ze deze emotie uit. Dit kan ook zeker in materiële vorm, maar ook in de vorm van relaties en samenwerkingen.

Reflectors in Human Design

 • Not-Self: Teleurstelling
 • Signature: Verwondering

Not-self van de reflector

De not-self van een reflector uit zich in een complete teleurstelling de wereld, in alles en iedereen om zich heen en daarmee ook in zichzelf. Waarschijnlijk draag je tijdens jouw not-self de emoties van anderen met je mee en voel je je overwhelmed. Spendeer daarom wat tijd in je eentje om weer op te laden en terug bij jezelf te komen.

Signature van de reflector

De schoonheid van een reflector is dat zijn energie constant veranderd. Het aura van een reflector neemt alle energie rondom zichzelf op en kan haarscherp voelen wat wel en niet juist is. Wanneer een reflector zijn signature ervaart neemt hij tijd voor zichzelf, is rusten en onthaasten een prioriteit en laat hij het leven vanzelf naar zich toekomen. De reflector leeft in zijn signature vol overgave en ervaart het leven vol verwondering.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?