Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Human Design Chart uitleg – Wat betekenen de planeten?

De planeten in ons zonnestelsel hebben een sterkte impact op jouw Human Design. De stand van de aarde, de maan, North en South Node en de planeten op het moment van jouw geboorte laten een diepe imprint op jouw eigen unieke blauwdruk achter. Ze bepalen voor een groot deel jouw persoonlijkheid, verlangens, eigenschappen en waar je naar toe wilt in dit leven. Dit onderdeel van jouw Human Design chart wordt ook wel jouw Birth Chart genoemd. Deze veranderd gedurende jouw leven niet en staat vast vanaf het moment dat jij geboren wordt.

Als je jouw chart erbij pakt zie je twee kolommen met cijfers staan.

Planeten in human design
 • De cijfers aan de linkerkant van jouw chart, onder het kopje design, gaan over jouw onbewuste persoonlijkheid. Deze cijfer corresponderen met jouw onbewuste geboortedatum* en is ongeveer 88 dagen voor jouw geboorte. Als je op twin2win.nl/chart jouw Human Design chart opzoekt zie je deze datum ook staan.
 • De cijfers aan de rechterkant van jouw chart, onder het kopje personality, gaan over jouw bewuste persoonlijkheid. Deze corresponderen met het moment dat jij ook daadwerkelijk geboren bent en dus jouw bewuste geboortedatum.

*Waarom heb je een onbewuste geboortedatum?

Jouw onbewuste geboortedatum correspondeert met een dag, ongeveer 3 maanden voor jouw geboorte, waarin er een groeispurt plaatsvindt in de Cerebral Cortex. De cerebral cortex wordt ook wel de hersenschors genoemd. Dit onderdeel van jouw brein speelt een cruciale rol in jouw perceptie, gedachten, geheugen maar voornamelijk jouw bewustzijn. Dit deel van jouw brein is verantwoordelijk voor cognitie en dus het letterlijk weten. Hier wordt jouw bewustzijn en dus ook jouw on-bewustzijn gecreëerd, daarom wordt deze datum meegenomen in jouw Human Design.

De betekenis van de planeten in jouw Human Design

Tijd om jouw Human Design chart erbij te pakken. Zie je al die gekke symbolen naast de rijtjes cijfers staan? Dat zijn de planeten! Dit is de blauwdruk van hoe de planeten stonden op jouw bewuste geboortedatum (rechter rijtje) en jouw onbewuste geboortedatum (linker rijtje). De cijfers die ernaast staan corresponderen met één van de 64 gates in Human Design. Hieronder vind je een lijst met de thema's van alle planeten. Begin bij je bewuste zon (bovenste getal in rechter rijtje) en kijk welke gate daarbij hoort. Deze gate bepaald ongeveer 70% van jouw persoonlijkheid en komt in jouw leven het meest tot uiting. Zoek deze gate op en schrijf voor jezelf aan de hand van het thema wat je dit over jezelf vertelt. Ga zo dit rijtje af, en ga daarna verder met het design rijtje (links).

Betekenis zon in human design

De Zon

Thema's: Vitaliteit, kracht, wilskracht, ego, leiderschap
De zon gaat over wat jij uitstraalt naar de buitenwereld. Jouw identiteit. Dit is hoe jij jezelf laat zien, hoe jij straalt. De gate in jouw zonneteken laat zien wat jij aan de wereld mag komen brengen.

Betekenis aarde in human design

De Aarde

Thema's: Vruchtbaarheid, evolutie, design, de wortels
De aarde gaat over gronding. De gate in jouw aardeteken vertelt je wat jij nodig hebt om stabiel en gegrond te worden en te blijven. Het gaat over de connectie met de fysieke wereld om jouw heen.

betekenis North node in Human Design

North Node

Thema: Waar je naar toe gaat
De gate in jouw North Node vertelt je waar jij naar toe mag gaan. Het nodigt je uit vooruit te kijken en die richting op te bewegen. Het laat je zien welke lessen en thema's er in dit leven voor jou klaarliggen om vanuit daar te groeien.

betekenis south node in Human Design

South Node

Thema: Waar je vandaan komt
De gate in jouw South Node vertelt je waar jij vandaan komt. Het nodigt je uit terug te kijken en dankbaar te zijn voor de lessen die je onderweg hebt meegekregen. Dit zijn je talenten die jij vanuit jouw vorige levens hebt meegekregen. Dit is wat je van nature bij je draagt.

betekenis de maan in human design

De Maan

Thema's: Gevoelens, instincten, verandering, het lichaam
De maan gaat over jouw drijfveren, wat je vooruit beweegt. Het staat symbool voor waarom jij doet wat je doet. De gate in jouw maanteken staat symbool voor jouw emotionele belevingswereld en jouw onbewuste motivaties. Dit is het deel van jou wat alleen voor jou is. Je intuïtie en je instincten.

betekenis Mercurius in Human Design

Mercurius

Thema's: The mind, bewustzijn, communicatie, mentale wereld
Mercurius gaat over communicatie. De gate in jouw Mercurius teken vertelt je wat jij hier op aarde mag komen delen en over mag vertellen. Deze gate geeft vorm aan jouw ideeën, gedachten.

betekenis Venus in Human Design

Venus

Thema's: Kunst, esthetiek, waarden, relaties, vrouwelijke energie
Venus gaat over waarde. De gate in jouw Venus teken laat je zien waar jij echt waarde aan hecht en van houdt in jouw relaties met jezelf en met anderen. Het gaat over je idealen, hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet, wat jij voelt dat je verdient. Maar ook wat jij in relaties met anderen verlangt en nodig hebt.

betekenis Mars in Human Design

Mars

Thema's: Energie, kracht, verlangen, assertief, agressie, mannelijke energie
Mars gaat over groeien. De gate in jouw Mars teken vertelt je meer over jouw passie, motivatie, hoe je je gedraagt, je seksuele energie en je verbinding met je aardse lichaam. Ook vertelt het je op welke thema's jij nog mag groeien en je verder in mag ontwikkelen.

betekenis Jupiter in Human Design

Jupiter

Thema's: Expansie, kansen, materialisme
Jupiter gaat over blessings. De gate in jouw Jupiter teken laat zien waar jij in jouw leven blessings mag ervaren en ontvangen. Het gaat over filosofie, hoe je in het leven staat, waar je plezier aan beleefd en geluk door ervaart.

betekenis Saturnus in Human Design

Saturnus

Thema's: Beperking, beheersing, discipline, focus, pijn
Saturnus gaat over leren. De gate in jouw Saturnus teken vertelt je wat jij in dit leven mag leren, waar jij discipline mag hebben. Het laat je zien waar jouw grenzen liggen, waar je jezelf nog klein houdt, welke levenslessen je nog mag leren en waar je nog in mag groeien.

betekenis Uranus in Human Design

Uranus

Thema's: Transitie, revolutie, instabiliteit, inventie
Uranus gaat over waar jij anders bent dan de anderen. Dit is wat jou uniek maakt. Jouw individualiteit. De gate in jouw Uranus teken laat je zien waar jij jezelf en de rest van de wereld mee kunt verrassen.

betekenis Neptunes in Human Design

Neptunes

Thema's: Verbeelding, spirit, verwarring, drugs/medicijnen
Neptunes gaat over jouw spirituele wereld. De gate in jouw Neptunes teken vertelt je welke higher purpose jouw ziel hier op aarde heeft. Maar het laat je ook de richting van jouw intuïtie, dromen, verslavingen en de magie die je in je hebt zien.

betekenis Pluto in Human Design

Pluto

Thema's: Afbreken/opbouwen, dwang, transformatie, het onbewuste
Pluto gaat over uitdaging. De gate in jouw Pluto teken vertelt je waar jij mag groeien en transformeren door het proces van afbreken en opbouwen. Het gaat over de harde waarheid, realisaties, dood en wedergeboorte.

Wat zijn die gekke symbolen achter de gate nummers in jouw chart?

Als je naar jouw chart kijkt zal je zien dat achter sommige gates een symbool staat en achter andere niet. In Human Design heten deze symbolen exaltations (?) en detriments (?). Je zou hier per gate helemaal de diepte in kunnen duiken maar wij raden je aan om deze symbolen te negeren. Het is namelijk veel belangrijker dat jij jouw strategie en autoriteit volgt, dan je te fixeren op een specifiek aspect van deze gates.

Jouw design & persoonlijkheid combineren

De kracht van Human Design zit hem in de kracht om jouw design (onderbewustzijn) te combineren met jouw personality (bewustzijn).

 • Jouw design heeft invloed op hoe jij onbewust door de wereld heen beweegt. Het bepaalt de richting zonder dat je daar eigenlijk iets aan kunt doen. Anderen zijn makkelijker in staat deze kenmerken bij jou te herkennen, omdat jij je er zelf onbewust van bent.
 • Jouw personality gaat over hoe jij jezelf waarneemt en over wie jij denkt dat je bent. Dit deel van onze persoonlijkheid kunnen we dus ook herkennen en observeren.

Wat kun je nog meer uit dit deel van je Human Design chart halen?

Gate lijnen in Human Design

De gate lijnen corresponderen met de lijnen waaruit een profiel is opgemaakt. Iedere gate heeft een eigen lijn. Dit heeft invloed op hoe de energie uit die gate tot uiting komt. Niet iedere chart heeft alle zes te lijnen, de zes lijnen zijn:

 • Lijn 1 - De Onderzoeker / Investigator
 • Lijn 2 - De Kluizenaar / Hermit
 • Lijn 3 - De Martelaar / Martyr
 • Lijn 4 - De Oppertunist / Opportunist
 • Lijn 5 - De Ketter / Heretic
 • Lijn 6 - Het Rolmodel / Role Model
Een interessant feitje: Op iedere plek in jouw chart kan een van de 64 gates staan met een van de 6 lijnen. Hierdoor is er op iedere plek in jouw chart een van de 384 verschillende combinaties mogelijk.

Je profiel wordt gecreëerd door de lijn uit je bewuste zonnepoort de combineren met de lijn uit je onbewuste zonnepoort. Je bewuste zonnepoort is het eerste cijfer uit je profiel. Je onbewuste zonnepoort is het tweede cijfer uit je profiel.

Incarnation cross

Je incarnation cross wordt gecreëerd uit de gates van je bewuste zon en aarde, gevolgd door de gates uit je onbewuste zon en aarde.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?