Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Een presentatie openen: zo doe je dat!

Wanneer je een presentatie geeft, is het enorm belangrijk om de eerste en laatste vijf minuten goed te doen. In deze periodes heeft het publiek namelijk de meeste aandacht voor jou. Aan het begin luisteren ze nog erg goed. Halverwege dommelen ze een beetje in en aan het einde krijgen ze weer een opleving en letten ze goed op. Het is dus heel erg belangrijk om het begin meteen goed te doen. Dit zorgt ervoor dat mensen ook meer aandacht hebben voor de rest van jouw verhaal. Zorg er daarom voor dat jij jouw presentatie openen goed doet!

Wanneer jij je presentatie niet zo goed begint, kan dit ervoor zorgen dat mensen meteen afhaken. Dit willen we bij jouw presentatie natuurlijk voorkomen. Om die reden hebben wij een aantal tips voor een goede opening van jouw presentatie!

Begin met het vertellen van je verhaal

Het is verleidelijk om je presentatie op het podium te beginnen met het bedanken voor de uitnodiging. Alleen dit is een hele saaie en vage opening. (excuses als je dit wel van plan was, dan hebben wij bij deze jouw plan in het water gegooid…) Het valt een beetje in de categorie van “Welkom bij mijn spreekbeurt, ik ga jullie wat vertellen over schildpadden.” Dit wil je uiteraard vermijden. Zorg ervoor dat je meteen begint met je verhaal: jouw presentatie loopt op deze manier in een keer vloeiend door en zo wordt de storytelling beter.  Bedanken voor de uitnodiging kun je altijd nog aan het einde van je verhaal doen.

Aandacht trekken

Zoals we al vertelden, zijn de eerste en laatste vijf minuten heel belangrijk. Het is daarom verstandig om aan het begin iets te vertellen wat direct de aandacht trekt. Wij zouden bijvoorbeeld de presentatie openen met de vraag: “Wie zou hier nú op dit podium durven staan?” Hierbij vermelden we ook dat we het publiek niet echt vragen om op het podium te gaan staan, we vragen hen alleen om hun hand op te steken als ze dit zouden durven.

Weinig mensen zullen dit waarschijnlijk doen, maar dit zorgt er wel voor dat je meteen hun aandacht hebt. Het publiek houden we door deze vorm van interactie engaged. Hier kunnen we vervolgens op voortborduren. Door te zeggen dat weinig mensen dit inderdaad zomaar zouden doen en dat dit precies de reden is dat wij presentatietrainingen geven. Zo hebben we door een simpele vraag meteen de aandacht van het publiek getrokken.

Een goed verhaal, leuke anekdote, grappige blunder of wijze levensles hebben hetzelfde effect als zo’n inleidende vraag. Na deze aandachttrekkende introductie, is het handig om te vertellen wat het publiek van jou kan verwachten. Mensen luisteren omdat ze er zelf wat uit willen halen en daarom is het goed om de toegevoegde waarde van jouw presentatie uit te spreken. Wij zouden dit in het voorbeeld kunnen doen door te vertellen dat wij het publiek gaan leren wat zij nú kunnen doen om beter te gaan spreken en ook het podium op te durven. Dit geeft ons doel van de presentatie duidelijk aan, waardoor de mensen in het publiek weten wat zij uit onze presentatie kunnen halen.

Uitstralen van je plezier en enthousiasme

Het allerbelangrijkste bij het presenteren is jouw eigen plezier. Wanneer jij het onderwerp zelf leuk vindt, zorgt dat ervoor dat anderen het ook leuk vinden. Er wordt ook weleens gezegd dat het niet gaat om wat jij vertelt, maar om hoe je het vertelt. Als je zelf met superveel enthousiasme en passie vertelt en stralend op het podium staat, wordt dit ook overgebracht op anderen. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je ondanks de zenuwen, het enthousiasme over het onderwerp behoudt op het podium. Wil jij leren hoe je goed kunt presenteren en je enthousiasme op het podium kunt uitstralen?

Download dan het e-book “#1 tip voor zelfverzekerd presenteren” waarin wij jou de allerbelangrijkste tip voor een betere presentatie vertellen! Zodat jij kunt gaan knallen op dat (online) podium. Je kunt het e-book hier downloaden.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

  • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
  • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
  • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
  • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
  • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
  • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
  • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
  • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
  • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?