Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Human Design in relaties: Wat vertelt jouw Relationship Chart?

We hebben echt iets heel tofs voor je! De software waarmee wij jou toegang geven tot jouw eigen Human Design Chart heeft een update gehad en nu is het ook mogelijk om Relationship Charts te downloaden. Maar wat is een Relationship Chart, hoe vindt je die van jou en wat kun je eruit halen?

Wat is een relationship chart?

Een relationship chart is een chart die bestaat uit de combinatie van de human design chart van twee verschillende mensen. Dit kunnen jij en jouw partner zijn, maar ook vrienden, familieleden, collega's en samenwerkingspartners. Je kunt een Relationship Chart maken voor letterlijk iedere combinatie van twee mensen. Je kunt nu via onze site jouw eigen relationship chart downloaden.

Hoe vind je jouw relationship chart?

Voordat je dit gaat doen, zorg ervoor dat je zowel jouw geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats bij de hand hebt, als die van je partner. Dit hoeft trouwens niet jouw liefdespartner te zijn, maar dit kan ook een familielid, vriend(in) of collega zijn.

 1. Ga naar https://misshumandesign.com/chart en vul hier jouw geboortegegevens in.
 2. Klik op bekijk je chart.
 3. Klik vervolgens bovenaan de pagina op de knop “Create new relationship chart”
 4. Vul hier de geboortegegevens van jouw partner in.
 5. Klik op bekijk je chart.
 6. Hier zie je jouw relationship chart

Welke informatie kan je uit een relationship chart halen?

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een relationship chart via onze website eruit ziet.

Voorbeeld Relationship Chart - Human Design

Zoals je ziet geeft een relationship chart een aantal nieuwe onderdelen weer. Dat zijn:

 • Definition
 • Connection Theme
 • Companionship Channels
 • Dominance Channels
 • Compromise Channels
 • Electromagnetic Channels

Hieronder leggen we alle verschillende onderdelen voor je uit.

Definition

De definitie gaat, net als in een normale human design chart, over het aantal ‘eilandjes’ van centrums wat onderling met elkaar verbonden is. In het voorbeeld zie je een triple split definition en de eilandjes die daarbij horen zijn:

 1. Hoofd & Ajna centrum;
 2. Keel, G, Hart, Sacraal & Milt centrum;
 3. Solar Plexus & Wortel centrum;

De definities hebben ook invloed op de dynamiek in de relatie. Je hebt in een relatie chart vier mogelijke definities. 

 1. Single - Alle gedefinieerde centrums worden met een of meerdere channels aan elkaar verbonden
 2. Split - Er zijn 2 eilandjes met gedefinieerde centrums
 3. Triple Split - Er zijn 3 eilandjes met gedefinieerde centrums
 4. Quadruple Split - Er zijn 4 eilandjes met gedefinieerde centrums

Connection Theme

Het connection theme gaat over de hoeveelheid gedefinieerde en ongedefinieerde centrums in jullie relationship chart. Je hebt 5 verschillende connection themes:

 1. 9 - 0, Nowhere to go
 2. 8 - 1, Have some fun
 3. 7 - 2, Work to do
 4. 6 - 3, Better to be free
 5. 5 - 4, No relation anymore
Wat wij hieraan graag nog willen toevoegen is dat een relatie tussen twee mensen zoveel complexer is dan de connection themes die Ra hier beschrijft. Het hebben van een correcte relatie gaat over zoveel meer dan dat, en de namen van de connection themes kunnen dan ook een confronterend of onprettig voelen. Ons advies? Negeer de namen van deze connection themes en focus je op de channels.

9 - 0, Nowhere to go

Wanneer je samen alle 9 centrums definieert vullen jullie elkaar compleet aan. “Nowhere to go” betekent letterlijk dat jullie niemand anders nodig hebben. It's you two against the world. Jullie vullen elkaar compleet aan en jullie hebben niemand nodig om je compleet in de relatie te voelen.

Dit heeft echter ook een nadeel. Omdat je minder open staat voor de energie van anderen buiten de relatie, kan een relatie snel herhalend of saai gaan voelen. Daarnaast kun je vast komen te zitten in elkaars conditioneringen.

8 - 1, Have some fun

Wanneer je samen 8 centrums definieert heb je 1 centrum waarbij je beide je eigen kant op kunt. Ra Uru Hu, de founder van Human Design, beschrijft de ongedefinieerde centrums in een Relationship Chart als ramen (windows). Wanneer je 1 raam hebt in jouw relationship chart, is dit de manier waarop jullie als koppel kunnen integreren met de buitenwereld. Je kunt samen door hetzelfde ongedefinieerde centrum, door hetzelfde raam, in co-creatie gaan met de buitenwereld.

7 - 2, Work to do

Als je samen 7 centrums definieert en 2 centrums niet, dan kom je als koppel voor een andere uitdaging. Wanneer je meerdere ramen hebt waardoor je verbinding aangaat met de buitenwereld kan het zijn dat de ene partner door het ene raam naar buiten gaat en de andere partner door een andere. Je loopt hierin het risico om elkaar kwijt te raken. Dit effect is bij 6 - 3 en een 5 - 4 nog intenser.

Betekend dat dat je hiermee geen goede relatie kan hebben? Juist niet. Het enige wat hierin van je wordt gevraagd is dat je je bewust bent en blijft van waarin jij en jouw partner verschillen

6 - 3, Better to be free

Wanneer je samen 6 centrums definieert krijg je met twee dingen te maken. Als eerste kom je samen voor uitdagingen te staan die jullie als koppel laten groeien. Maar naast alles wat je samen doet, heb je ook genoeg tijd en ruimte nodig om los van elkaar jezelf te ontdekken en plezier te maken.

Denk hierbij aan het vinden van plezier in de dingen die jullie samen doen. De meeste 6-3 koppels raken elkaar kwijt omdat ze zich te veel focussen op wat ze individueel van elkaar leuk vinden, in plaats van wat ze samen kunnen doen als koppel. Ontdek welke diepgang jullie in elkaar kunnen vinden door de centrums die jullie samen definiëren, en met name de electro magnetic channels die deze centrums definiëren.

5 - 4, No relation anymore

Wanneer je samen maar 5 centrums definieert, zal je merken dat jullie op heel veel vlakken verschillen. Is het onmogelijk om een relatie staande te houden? Nee. Alleen er wordt wat van jullie beide gevraagd. Juist omdat jullie zoveel centrums ongedefinieerd laten tussen jullie beiden zijn er heel veel invloeden van buitenaf die invloed hebben op de relatie.

Jullie worden gevraagd om iedere dag opnieuw voor elkaar te kiezen. Is dat altijd makkelijk? Natuurlijk niet, maar geen enkele relatie is altijd makkelijk. Zorg dat jullie van elkaar heel goed weten wat jullie een liefdevol en sterk koppel maakt, en bevestig dit ook naar elkaar toe.

Companionship Channel

Companionship channels zijn channels die jullie allebei gedefinieerd hebben in jullie Human Design Chart. Deze channels worden ook wel Friendship channels genoemd omdat deze channels een mooie basis vormen voor een vriendschap. Dit channel biedt namelijk een thema van herkenbaarheid. Hierin zijn jullie hetzelfde. Op dit thema delen dezelfde visie, talenten en valkuilen.

Wanneer je met iemand veel companionship channels deelt, kan het zijn dat deze persoon minder interessant of aantrekkelijk voor je is. Op relatievlak kan deze persoon zelfs een tikkeltje ‘onzichtbaar’ voor je zijn, omdat je namelijk heel veel van jezelf in deze persoon terugziet.

Dominance Channel

Een dominance channel ontstaat wanneer een van beide een compleet channel gedefinieerd heeft en de ander dat volledige channel ongedefinieerd heeft. Laten we het voorbeeld er weer even bijpakken.

Wanneer geel en blauw samen zijn neemt geel de complete energie van blauw uit channel 49-19 over. Net zoals dat blauw de complete energie van geel uit channel 39-55 overneemt. De persoon met het gedefinieerde channel neemt in die situatie de leiding en is daarin een gids voor de ander. Wanneer jouw partner een dominance channels heeft is dit een prachtige uitnodiging om de ander in zijn/haar kracht te erkennen. Dit is de plek waarin jij de ander echt kunt zien. En vice versa.

Compromise Channel

Een compromise channel ontstaat wanneer een van beide het channel volledig gedefinieerd heeft, en de ander maar een van de gates uit dit channel. Dit zorgt voor een push & pull effect. De een heeft namelijk de volledige energie uit dit channel, en de ander maar de helft. Degene met het channel zal dan vaak proberen de ander in zijn/haar energie mee te trekken. Degene met de losse gate mag hierin leren dat de energie van de ander nooit helemaal goed zal voelen. Compromise channels nodigen je uit om bewust te worden van jullie verschillende en daarin compassie naar elkaar te tonen. Dit zijn de perfecte onderwerpen voor “let's agree to disagree".

Electromagnetic Channel

This is where the magic happens. Electromagnetic channels zijn channels waarbij jullie elkaar compleet aanvullen en samen een nieuw channel vormen. Dit gebeurt alleen wanneer je allebei de tegenovergestelde hanging gate hebt. Een hanging gate is een gedefinieerde gate die geen channel vormt. Maar in een electromagnetic channel doe je dat samen dus wel. Dit zijn de hanging gates uit het voorbeeld hierboven.

Deze hanging gates vormen dus in een relatie een nieuw channel. Bij veel relationship charts creëren deze channels dan ook nieuwe gedefinieerde centrums als jullie samen zijn. Je ziet hier dat de partners beide individueel hun hoofd en ajna ongedefinieerd hebben, maar samen definiëren ze beide centrums in elkaar.

Electromagnetic channels worden ook wel attraction channels genoemd. Deze nieuw gevonden energie en verbinding is mega aantrekkelijk in een partner. De ander vult jou namelijk aan. Daarom voelt deze connectie, zeker in het begin van een relatie, magnetisch. Zie het als twee kaarthelften, die je samenbrengt, waarmee je samen de weg naar een droombestemming kunt creëren.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?