Vind je deze blog interessant? Deel hem vooral op jouw socials!

Hoe kom je achter je Human Design?

Human Design is een term die je steeds meer voorbij hoort komen, maar wat is het precies? In deze blog leg ik het je helemaal uit.

Wat is Human Design?

Human design is een vrij nieuw systeem. Het is een combinatie van eeuwenoude wijsheden en wetenschap, wat de unieke blauwdruk van een individu laat zien. Dit alles bij elkaar vormt Human design. Als je jezelf ooit vragen hebt gesteld over wie je bent? Wat je talenten zijn? Wat jij kunt bijdragen in deze wereld? Human Design geeft je daar jouw unieke antwoord op.

Het is een systeem dat je veel inzicht geeft in wie jij bent, je persoonlijkheid, valkuilen, talenten en hoe je energie werkt. Aan de hand van je geboortegegevens komt er een human design chart uitrollen (deze kun je hier downloaden). Daarin kun je al deze aspecten lezen.

Deze chart kun je zien als een blauwdruk van wie jij bent. Ik zeg altijd ‘Human Design laat je zien wie je werkelijk bent, voor dat de maatschappij je vertelde wie je moest zijn.’ Onze ervaring is dat Human Design simpelweg de dingen aan het licht brengt die jij zelf diep van binnen altijd al hebt gevoeld. De aspecten die weg zijn gestopt of niet zijn erkent, omdat het niet zo ‘hoorde’. En vaak zijn júíst die aspecten je allergrootste talent.

Als je een chart voor het eerste keer ziet kan het, net als bij mij, wat middelbare school wiskunde trauma’s oproepen. Door alle hoekige vormen en vage kleurtjes is het in het begin vaak overweldigend. Elk klein ding heeft weer een andere betekenis en de unieke combinatie die je chart op maakt, zegt ook weer iets over je. I know, mega ingewikkeld. Gelukkig hoef jij zelf niet alles te weten, daar zijn mensen zoals wij voor.


Wat Human Design anders maakt

Het toffe van het Human Design systeem is dat het je daadwerkelijk duidelijk handvatten geeft om je leven te navigeren. Hoe jij het beste beslissingen kunt nemen. Wat je mag doen om je leven te leven vanuit flow. Het kan je precies laten zien wanneer je niet in alignment bent en wat je mag doen om terug in alignment te komen. Het geeft je ontzettend duidelijke tools om je beste leven te leven. Het is een combinatie van praktisch en spiritualiteit. Waarbij andere tools nog generiek kunnen zijn, is human design onwijs specifiek. Er is er namelijk maar één van jou, met je unieke chart en jouw persoonlijk levenservaring. En die persoon kun je met human design nog dieper ontdekken.

Als je jouw chart opzoekt zijn er een aantal dingen waar je in het begin naar mag kijken. Dit zijn energie type, profiel, strategie en autoriteit. Deze vier aspecten kunnen je al onwijs veel inzichten geven.

Jouw energietype zegt iets over je rol in de samenleving en hoe je energie werkt.

Het profiel dat je hebt laat je veel zien over je persoonlijkheid en hoe jij je rol in de samenleving mag uitdragen.

Je strategie zie ik als hoe jij je leven mag leven als het ware. De strategie werkt net als een navigatie. Als je je einddoel in je navigatie zet, hoef je alleen de route te volgen en je weet zeker dat je op het goede punt uitkomt. De strategie in human design is net als een route die je mag volgen. Je weet zeker dat je dan bij het einddoel komt, wat het meest aligned en gelukkige leven is. Het ‘enige’ wat jij hoeft te doen is je strategie volgen.

Als laatste heb je jouw autoriteit. Dit is de manier waarop jij bent ontworpen om beslissingen te nemen. Ooit heeft de maatschappij bedacht dat je keuzes maakt met je rationele hoofd. Dit is onzin. Iedereen heeft namelijk een eigen manier van beslissingen nemen en geen enkele manier is via het hoofd. Beslissingen maak je op een andere manier. Die manier kun jij ook in je human design chart zien.

Energietypes in Human Design

Al deze aspecten kunnen ingewikkeld worden. Ik raad je aan om als eerste te kijken naar je energietype. Er zijn vijf verschillende energie typen in human design:

 • De manifestor (8% van de bevolking)
 • De generator (37% van de bevolking)
 • De manifesting generator (33% van de bevolking)
 • De projector (21% van de bevolking)
 • De reflector (1% van de bevolking)

Elk met een eigen rol, eigen eigenschappen en een eigen energie/aura.

Manifestor - betekenis Human Design

De manifestors zijn de starters van de wereld. Elk proces begint bij de manifestor. Zij zijn gemaakt om actie te initiëren vanuit een innerlijke impuls. De manifestors kunnen actie ondernemen, simpelweg omdat zij het zelf willen. De manifestors hebben een soort intense energie, deze energie kan andere mensen beïnvloeden, waardoor het precies de juiste mensen naar de manifestor brengt.

De manifestor is gemaakt om dingen op te starten, maar niet perse af te maken. Zij kunnen een impuls krijgen, wat gepaard gaat met ontzettend veel passie en energie, waardoor ze keihard kunnen werken. Door de sterke impuls die de manifestors krijgen, zijn ze ook heerlijk ongeduldig. Het moet dan zo snel mogelijk gebeuren. Tot op een punt dat de energie op is. Dan mogen ze het laten rusten en zichzelf pauze geven. Deze rust nemen na een periode keihard werken is onwijs belangrijk voor de manifestors.

De manifestors zijn gemaakt om andere te beïnvloeden, niet om zelf beïnvloed te worden. Hierdoor hebben manifestors er een hekel aan als iemand anders ze zegt wat ze moeten doen. Whaha, dit kun je ook beter niet doen, wat de manifestors zijn gemaakt om te doen wat ze zelf willen.

Generator - betekenis Human Design

De generators worden in de human design taal vaak de werkbijen, werkpaarden of iets dergelijks genoemd. Ikzelf zie de generators eerder als de energie van de wereld. De generators zijn namelijk de drijvende kracht van levensenergie. De rol van de generators is om reageren op het leven en te doen wat ze leuk vinden. Het moment dat de generators het werk gaan doen waar ze gelukkig van worden, dan komt er energie vrij. Deze energie wordt weer uitgestraald naar de mensen om hen heen. Waar die mensen vervolgens weer energie van krijgen.

De manifestors, projectors en reflectors hebben bijvoorbeeld die energie niet van zichzelf. Die energietypes worden aangezet door de generators. Daarom zie ik de generators als de energiecentrales van de wereld. Het is voor de generators eerder egoïstisch om niet te doen wat ze leuk vinden. Dan voeden ze de energie van het collectief niet, maar zuigen ze die juist leeg. Dus, waarom zou je niet vooral heel erg genieten van het werk dat je als generator doet? Daar wordt de wereld oprecht beter van.

De generators hebben ook een soort go-with-the-flow energie. Ze zijn niet gemaakt om te initiëren, maar om te reageren. De ‘just do it’ vibe en dingen forceren is niet geschikt voor de generators. Ze mogen meegaan met de stroom van het leven en reageren wat er op hun pad komt. Dan zal de weerstand en frustratie minder worden en de voldoening meer.

Manifesting Generator - betekenis Human Design

De manifesting generator is een hybride vorm van de manifestor en de generator. Net als de generator zij zijn hier om te doen wat ze leuk vinden. Op die manier voorzien zij de wereld van levensenergie. Ze zijn, net als de generators, de energiecentrale van de wereld. De manifesting generators zijn vaak ook heerlijk ongeduldig en hebben er een hekel aan als anderen ze zeggen wat ze moeten doen.

Net als de manifestors zijn ze niet hier om dingen af te maken. Ze zijn hier om alle verschillende interesses die ze hebben te volgen en uit te voeren. Als jij als manifesting generators jezelf probeert te forceren om iets af te maken, zal dit alleen leiden tot frustratie.

Het proces van de manifesting generator is vaak veelzijdig. Ze starten met iets waar ze enthousiast van worden, op een punt verliezen ze interesse of hebben ze het gevoel dat ze alles eruit hebben gehaald. Dan gaan ze weer door met het volgende.

De manifesting generators zijn ook de snelste van alle energietypes. Ze pikken dingen onwijs snel op, waardoor ze snel verveeld kunnen raken. Een puzzel doen of een film kijken hebben de manifesting generators vaak geen geduld voor. Ze rennen al als de rest nog aan het kruipen is. Dat is ook hun taak. Om alvast vooruit te rennen, zodat de rest van ons weet waar we naar toe mogen.

Net als de generators mogen ze mee gaan met de stroom van het leven. Volgen wat er op hun pad komt. Ze zijn hier niet om dingen te forceren, maar om te reageren. Wanneer ze dat gaan doen, zal de boosheid en frustratie binnen in de manifesting generator een stuk minder worden.

Projector - betekenis Human Design

First things first. De projectors zijn niet op deze wereld om te werken. Het idee van 9-5 werken kan een projectors beangstigen. Vaak klinkt een paar uur werken per week veel beter. En het liefste vanuit bed. Dit is omdat de energie van een projector op een hele andere manier werkt. Projectors hebben een soort doordringende energie, alsof ze je hele ziel kunnen zien. En eerlijk is eerlijk, de meesten kunnen dit ook. De projectors kunnen namelijk op een andere manier kijken. Waarbij de hele maatschappij kijkt vanuit links, kijken de projectors vanuit recht, boven, midden en onder. Ze hebben de superkracht om anderen écht te zien.

De rol van de projector is om de energie van anderen te begeleiden. De projectors zijn de coaches, gidsen en mentoren van deze wereld. Een projector heeft een natuurlijk vermogen om alles om zich heen te bevragen. Ze stellen vaak de vragen die niemand om hen heen stelt. Vaak horen ze dingen als ‘wow zo had ik er nog helemaal niet over nagedacht.’

Het is voor de projectors heel belangrijk dat ze wachten met hun advies geven. Ze kunnen onwijs goed de oplossingen voor problemen zien. Alleen voor ze dit advies geven, is het belangrijk dat de ander er open voor staat om het advies te ontvangen. Wat ik net schreef over dat projectors anderen écht kunnen zien? Dat geldt hier ook. De adviezen die de projector kan geven zal voor de projector zelf heel logisch zijn, maar voor de ontvanger kan het alles opschudden. En als de ander daar niet voor open staat, kan het alleen frictie geven. Wacht dus met het geven van je advies of mening, tot de ander ervoor open staat. Je advies of mening is onwijs waardevol en de ander kan het pas op waarde schatten, wanneer ze er open voor staan. Wanneer dat gebeurt, wauw, dan zijn de projectors onmisbaar.

Reflector - betekenis Human Design

De reflector chart is heel bijzonder, er zijn er daarom ook niet zoveel van. Als je kijkt naar de chart van een reflector, dan zie je dat alle centrums wit zijn. Dit betekent dat de reflectors heel erg open staan voor de energie van een ander. De centrums die wit zijn, daar neem je de energie van een ander op en reflecteer je dit terug.

De rol van de reflector is om terug te reflecteren naar de samenleving of gemeenschap hoe het gaat. Hoe goed de reflector zich voelt, is een directe weerspiegeling van de omgeving. Doordat de reflector zo open staat, kunnen ze onwijs goed invoelen op andere mensen. Ze kunnen als het ware zien waar wij als samenleving naar toe mogen. Reflectors hebben een hele natuurlijke wijsheid van zichzelf. Ze weten gewoon dingen. Dit zijn de kinderen waarvan je je afvraagt hoe ze op jonge leeftijd in hemelsnaam al zo wijs kunnen zijn. Dat is namelijk wat de reflector doet. Ze werken het beste wanneer ze de juiste mensen om hen heen hebben, zodat ze hun wijsheid kunnen delen met hun community. De reflectors kunnen heel duidelijk zien waar het nog niet in alignment is en hoe dingen beter kunnen.

Doordat de reflector chart zo open is, worden de reflectors erg beïnvloed door de stand van de maan. Simpel gezegd, de maan zorgt ervoor dat bepaalde gates oplichten, waardoor verschillende aspecten de reflector chart voor een korte tijd oplichten. Hierdoor is het belangrijk dat de reflectors de tijd nemen met grote beslissingen maken. De stand van de maan kan een paar dagen later weer anders zijn, waardoor de reflector weer iets anders voelt. Zichzelf de tijd gunnen om keuzes te maken is dus onwijs belangrijk voor de reflector.

Lees onze nieuwste blogs

MEER LEREN OVER JOUW HUMAN DESIGN & WAT HET BETEKENT?

Dan raden wij aan om te starten met een Human Design Report.

Dit is een digitaal document van 60-100 pagina’s (afhankelijk van jouw chart) die je praktische en begrijpelijke informatie geeft over jouw Human Design. Een handboek voor jouw Human Design experiment om te gaan leren & leven naar jouw Human Design.

In jouw report leer je over:

 • Informatie over je energietype en hoe je hiernaar kan leven in de praktijk
 • Je strategie; hoe je alignment en succes creëert 
 • Je innerlijke autoriteit; hoe jij van nature gemaakt bent om beslissingen te maken
 • Jouw profiel & op welke manier dit in relaties werkt
 • Definitie; je werkflow en hoe je energie door je chart heen stroomt
 • Uitleg over al jouw gedefinieerde centrums en wat ze voor jou betekenen 
 • Uitleg voer al jouw ongedefinieerde centrums en welke wijsheid je hieruit kan leren
 • Uitleg over al je gedefinieerde channels en welke talenten die met zich mee brengen
 • Uitleg over al je gedefinieerde gates en wat ze betekenen voor jouw leven

Wanneer je jouw report vandaag besteld. Ontvang je 'm binnen 24-72 uur in je mailbox!

Chat openen
Hulp nodig?
Hi! Team Twin2win hier👋
Hoe kunnen we je helpen?